Antonio Riveras Grafix Studio webbdesign Webbdesigner & Wordpressutvecklare
Grafix Studio drivs av Antonio Riveras, webbveteran och Wordpressentusiast! Tillsammans med Er bygger jag snygga, stilrena och funktionella hemsidor för dagens moderna webb.

Hör av dig med nedanstående formulär så återkommer jag så snabbt jag kan!

Hur iPad påverkar en hemsidas design - Grafix Studio

Hur iPad påverkar en hemsidas design

 


I takt med att nya tablets dyker upp, såsom iPad eller HP Slate så kommer användarupplevelsen att förändras och även designprinciper som idag framträtt från interaktionen som styrs med hjälp av muspekaren. Nu elimineras denna mellanhand och med den så försvinner en del saker vi är vana vid och förväntar oss att se när vi surfar på webben.

Två olika skärmlägen

Du kan hålla iPaden vertikal och horisontellt. Beroende på hur du håller hemsidan så anpassar den layouten med hjälp av en omskalning. Detta går att anpassa med hjälp av meta-taggar och specialanpassade CSS-filer.


Vill man slippa anpassa layouten med hjälp av olika css-filer så får man skapa hemsidor som har en s.k ”fluid” layout. En fluid layout anpassas efter fönsterstorleken och är därför ideal för iPad. Problemet är att många designideér inte tillåter fluid-layouts utan element måste ha strikt höjd och bredd.

Det går alltså att lösa med antingen fluid-layouts eller anpassade CSS-filer för horistontell alt. vertikalt hållning av iPaden.

Flash och HTML5

iPad stödjer inte Flash, alls! Vill du visa filmklipp på din hemsida så får du göra det med hjälp av HTML5! Det finns många scripts som visar videos med hjälp av HTML5, här finns en del: HTML5 Video Libraries

Inga mer hovers

En van internetanvändare känner till att när muspekaren förs över en bild, länk eller knapp så kan en del saker hända. En alternativ text till bilden kan träda fram, eller en knapp kan ändra färg utan att man tryckt på den.

Då tablets bygger på att man ska trycka sig fram och inte dra sitt finger till objekten så blir dessa hover-effekter överflödiga. I samband med att man trycker på en knapp tas man vidare till nästa sida direkt.


Problemet som finns på många sidor idag och som måste åtgärdas när det gäller ”tablet versionen” av webbsidan är att elminera dessa hovers.

Skulle inte dessa hover-effekter tas bort för ”tablet-versionen” av hemsidan så innebär det att man på en del hemsidor måste klicka två gånger. Speciellt om det bygger på något jQuery eller alternativt javascript.

Navigering mellan sidor

När du klickar dig till en hemsidas undersida så laddas den. Det kommer det alltid att göra på webben, men du har faktiskt redan idag full möjlighet att uppnå den s.k ”Swipe” effekten som bl.a iPhone och iPad besitter idag, med lite hjälp av jQuery.


Med hjälp av detta plugin till jQuery kan du skapa Swipe effekten när en användare navigerar omkring på din hemsida. Detta är givetvis ingen nödvändighet, men en rolig och ”modern” egenskap som säkerligen kommer att vara ”on-demand” med tiden.

Fler inlägg om Design

 

grafixother

Grafix Studio är en studio som fokuserar på att producera snygga och stilrena hemsidor i Wordpress sedan 2007. Vi brinner för användarvänliga hemsidor.

Våra hemsidor är mobilanpassade och användarvänliga genom tekniken responsive web design. Vi erbjuder även kurser i Wordpress runtom i hela landet!

Kurs i att bygga hemsida, Kurser i Wordpress

Följ vår resa

  • Arbete/nöje mot Sthlm #grafixstudio #wordpresskurser #webbdesign #wordpress #shiba
  • Lite jobb utanför kontoret #grafixstudio #wordpresskurser #webbdesign #wordpresskurs
  • Onlinekurs i WP-Social Media, en del av Wordpress Guru kurspaket #malmö #webbdesign #wordpress #grafixstudio #wordpresskurser #wordpresskurs
  • Fick ett FaceTime samtal när jag satt med videoredigering. #grafixstudio #malmö #shiba #benjiro
  • #grafixstudio #wordpress #wordpresskurser
  • Business trip ahead. #webdesign #grafixstudio #wordpresskurser #wordpresskurs

Vi finns i Malmö!